Как да си направим овчица от вълна

В този видео урок ще разберете как да си направите забавна вълнена овчица - прекрасен подарък за именик на Гергьовден, или без повод, за висулка на ключодържател, за огледалото на колата... или за собствено удоволствие

В  този видео урок ще  разберете как  да си направите забавна вълнена овчица – прекрасен подарък  за именик на Гергьовден, или  без повод, за висулка на ключодържател, за огледалото на колата… или за собствено удоволствие.

Гледайте видео урока

Необходими материали:

Вълна – бяла, сива, бежова – по избор;

Игли за иглонабиване;

Ножичка;

Дървено шишче за скара

Пъстра дебела прежда, за предпочитане вълнена около 3 метра;

Игла за шиене с широко ухо, шнурче или тънка панделка, мъниста, звънче или камбанка.

По желание черни  мъниста  за оформяне  на очи, игла за шиене  и черен конец за оформяне на уста и носле.

Време за творчество 45 – 60 мин.

Избираме вълна  за тялото на овцата. Необходима е около  10 грама – или една педя разтлана вълна  за  тяло, главичка, крачета, ушички. Отделяте  вълна за глава и  крачета. От по-голямото парче  чрез навиване и притискане оформяте яйцевидно телце, което  сплъстявате с иглата. Без да изпускате навитата вълна  обработвате  с иглата така, че  вълната  да  се запази  в овална, яйцевидна форма. Помагайте си с ръце – валяйте като  топче пластилин. Телцето трябва да е мекичко, за да  може  спокойно да се работи с иглата и преждата нататък, при „обличането“ на овцата с цветна прежда.

По същия начин оформяте и  главата – завивате вълната на топче, и оформяте  с иглата  като  малко  яйчице. Когато е  готова, я  свържете с тялото. Забождате иглата в долната част на главата и боцкате няколко пъти  без  да изкарвате иглата. Обиколете с иглата от всички страни,  докато закрепите двете части, добре, така че  да  не се разпадат. Правите същото в посока обратна – от тялото към главата, за да станат като едно цяло.

След оформянето на телцето и главата, преминавате към  ушите на овчицата. Изтеглете  тънък пласт вълна. Прегънете като  лентичка дълга около 5 сантиметра и широка 1 см. С иглата  сплъстявате навсякъде и притискате с длани, за да стане  като парченце  панделка. Закрепвате лентичката- уши с иглата там, където главата се слива с телцето. Двете ушенца трябва да са на еднаква дължина от двете страни на главичката.

Започвате с „обличането“ на овчицата. Препоръчвам да използвате дебела прежда от вълна, памук, лен, защото естествените материи се съединяват  по-лесно. Синтетичните  влакна се плъзгат, изнизват се, а  и ефектът няма да е същият. Прежда с дължина 3 метра е напълно достатъчна.

„Обличането“ започва от към гръбчето на овчицата. Набивате началото  на  преждата в тялото с  няколко  набождания. Вкарвате иглата в преждата през  около 2 см  и  набивате в близост до  предните бодове така, че  да се образува изпъкнало, релефно, къдраво е ефектно  руно, и продължавате така, докато стигнете  до коремчето на овчицата.  Набивате  иглата добре  в  телцето, така че  да не  се изважда преждата.

От долната страна на овчицата оформете 4 кръгли гнезда, в които ще монтирате крачетата.

С помощта на шишче  за скара навийте тънък пласт вълна и валяйте с длани.  Получава се  дебел фитил, от който ще направите  крачетата. Оформете фитила с иглата и в двата края, за да е твърд и здраво сплъстен. Изрежете от него 4 равни части за крачета и ги оформете с иглата и в двата края, за да  не се развият  влакънцата. Свържете крачетата  с тялото  по същия начин, както свързахте главата с тялото – всички  части  трябва  да са здраво споени едно за друго, за да не се разпадат и да стои овчицата стабилно на крачетата си.

Обикалете с преждата и иглата около крачетата, коремчето, задните  крачета и  довършвам с преждата  навсякъде, така, че телцето да не се вижда и да е добре покрито навсякъде. Оформете  руното равномерно навсякъде.

Как да направите очите и муцунката на овчицата. Може да ползвате преждата или   влакна тъмна вълна  и с иглата, с тънки влакънца оформете очи, носле, уста. Това може  да  се направи и с черен конец и игла. По-лесно е. Може да го направите и с мъниста. След  оформянето на усмихнатата  муцунка, направете прическа отново с преждата и иглата.

За окачването на овчицата използвайте тънък шнур с дължина около 25 см. с възел в единия му край и с дебела  игла за шиене. Връзката можеда се ползва за  окачване на ключодържател примерно. Прекарвате шнура през звънчето и с иглата промушвате към  вратлето  на  овчицата. Нанижете няколко  цветни мъниста, направете възел, за да не изпаднат мънистата и  връщате  иглата отново  по същия път до звънчето, като  скривате  края на шнура в тялото на овчицата.

Накрая  оформете овчицата  с иглата от всички страни.

Ако работата с вълна ви харесва, вижте нашето предложение Стартов комплект за творчество с 25 цвята вълна

Благодаря ви, че бяхме заедно, макар и виртуално! Ако ви харесва моят видео урок, харесайте видеото, абонирайте се за канала ми и ме последвайте.

Пазете се здрави и творете!

Б.