Как да се грижим за плетените аксесоари

Как да се грижим за плетените аксесоари, особено за тези, които имате от Съкровищницата на Бриги.

Качествените плетива съдържат във влакната си вълна, памук, коприна, лен, а напоследък /заради пералните и сушилните / и много изкуствени влакна.

Плетивата в Съкровищницата съдържат над 50% вълна и малък процент изкуствени влакна. Знайте, че евтините плетива от синтетика се наелектризират. Имат и още кусури, но няма да задълбаваме в темата.

Препоръчвам да носите естествени, дишащи материи от лен, памук, коприна, кашмир, алпака, мохер, вълна…

Моля, обърнете внимание: Плетивата, изработени от Съкровищницата имат етикет Brigi.bg

и НЕ СЕ:

  • Перат в пералня
  • Не се сушат в сушилня
  • Не се избелват
  • Не се центрофугират
  • Не се носят на химическо
  • Не се гладят

Как да се грижите за тях:

Естествените влакна в преждите са като човешката коса. Препоръчвам плетените вълнени аксесоари и дрехи да се перат с Шампоан. Как например да си изперете плетена шапка, купена от Съкровищницата:

Направете в леген шампоанен разтвор с топлина на водата не повече от 30 градуса. Натопете шапката/шала и оставете да покисне 5-10 минути. Размачквайте плетивото, не търкайте, не усуквайте и не дърпайте. И не провесвайте докато перете. Сменете водата с чиста хладка вода и изплакнете. Пак сменете водата и плакнете. Накрая при изплакването може да добавите антистатик и омекотител. Когато сметнете, че е изпрано, вземете шапката/шала в шепи и стискайте, без да усуквате, докато отцедите повечето вода. После поставете шапката /шала върху хавлиена кърпа, навийте на руло кърпата и натискайте докато хавлията попие водата. И след това оправете формата на шапката/шала/плетивото и го оставете да съхне в хоризонтално положение върху друга хавлиена кърпа, до пълното изсъхване. Да, отнема 1-2 дни, докато изсъхне напълно. Не ползвайте парното, радиатора и печката, защото плетивото ще стане на петна, ще изгори, може и беля да си съставите. На съкровищните шапки помпонът когато изсъхне го разрошете, може и да го срешите с едър гребен.

Ако има измъкнати конци в плетивото, не ги режете. Промъкнете изтеглената нишка от опаковата страна и с кука/шишче с леко издърпване – коригирайте големината на бримките.

Ако по вашата /ръчно или машинно/ плетена дреха са се образували топченца от влакна – отстранете ги с помощта на самобръсначка, като докато бръснете топченцата, внимавате да не прекъсвате преждата.

Много е хубаво след зимния сезон, при смяна на дрехите в гардероба с летни, да сгънете хубаво изпраните плетива и да ги поставите в найлонова торба, в която има нещо против молци, по ваш избор – платнена торбичка с прясна лавандула, ароматизатор, или препарат против молци. Също е много хубаво след летния сезон/който напоследък свършва след октомври/ да извадите плетивата и да ги проветрите, преди да ги носите.

Ако правите всичко това, ще си носите любимите шапка, шал и плетени дрехи дълго-дълго време. А ако имате по някакво стечение на обстоятелствата /незнание или случайност/ някакво степано в пералнята плетиво, скоро ще публикувам тук видео урок с идеи за рециклиране и ще ви очаквам там, за да не изхвърляте, а да проявите въображение и сръчност.

Обичам ви и благодаря, че прочетохте до края моите съвети за вашите плетени зимни съкровища.

Б.

Плетени аксесоари от нашия магазин